Siirry suoraan sisältöön

Galaksijoukot

11 500 miljoonaa vuotta – 11,5 kilometriä

Virgon galaksijoukon jäseniä. (ESO)

Maailmankaikkeuden suurimmat rakenteet, galaksijoukot, alkavat muodostua. Paikalliseen galaksiryhmään kuuluu Linnunrata, Andromedan ja Kolmion galaksit sekä noin 50 pikkugalaksia. Lähin galaksijoukko on Neitsyen tähtikuvion Virgon joukko, jonka keskusgalaksi on M87. Virgon galaksijoukossa on noin 2000 galaksia.

Galaksijoukot muodostuvat

Galaksijoukot ovat suuria painovoiman muodostamia galaksien ryhmittymiä. Näissä joukoissa saattaa olla tuhansia galakseja ja galaksiryhmiä.

Paikallinen ryhmä, johon Linnunrata kuuluu, on pieni, noin viidenkymmenen galaksin muodostama kokoelma. Suurimmat ryhmän jäsenet ovat oma Linnunratamme, sekä M31, eli tuttavallisemmin Andromedan galaksi. Lähin galaksijoukko on Virgon joukko. Virgon joukon keskustassa on jättimäinen galaksi, M87, joka on sata kertaa massiivisempi kuin oma Linnunratamme. M87 on noin 54 miljoonan valovuoden päässä oleva elliptinen galaksi, jossa on kaukoputkella selvästi näkyvä 5000 valovuotta pitkä suihku. Suihkua vauhdittaa galaksin keskustassa oleva musta aukko. Virgon joukon jäseniä on löydetty noin 2000 kappaletta. Ne ovat kaiken muotoisia ja kokoisia galakseja.


Navigointi
← Edellinen aikapiste ↑ Takaisin aikajanalle ↑ Seuraava aikapiste →
Elämän alkuaineita alkaa muodostua
1110 milj. v aiemmin
Kvasaarit
490 milj. v myöhemmin