Siirry suoraan sisältöön

Monisoluisuus: Punalevät

1 200 miljoonaa vuotta – 1,2 kilometriä

Punalevät olivat varhaisia monisoluisia eliöitä. (Narrissa Spies / Wikimedia Commons)

Monisoluiset rihmamaiset punalevät kehittyvät. Monisoluisuus mahdollistaa solujen välisen työnjaon sekä suurikokoisten eliöiden kehittymisen.

Monisoluisuus

Mikrobit hallitsivat maailmaa miljardeja vuosia. Yksisoluiset eliöt kasvavat kuitenkin usein kasvustoina, joiden solut kommunikoivat keskenään erilaisten viestimolekyylien avulla. Monisoluisuus kehittyi, kun kasvuston solut alkoivat erilaistua erilaisiin tehtäviin, kuten lisääntymiseen ja kasvuun.

Monisoluisuus on kehittynyt monta kertaa: kerran eläimissä, kahdesti sienissä ja lukuisia kertoja levissä. Punalevät olivat ensimmäisiä tunnettuja monisoluisia aitotumallisia ja vanhimmat punaleväfossiilit ovat 1,2 miljardia vuotta vanhoja. Juuri aitotumallisten solujen ja genomin rakenne soveltuu erityisen hyvin monisoluisuuden kehittymiseen. Kuitenkin, vaikka kaikki monimutkaiset makroskooppiset eliöt ovatkin aitotumallisia, niin myös joillain bakteereilla on alkeellista monisoluisuutta. Esimerkiksi eräillä rihmamaisilla syanobakteereilla on erilaistuneita lisääntymissoluja.


Navigointi
← Edellinen aikapiste ↑ Takaisin aikajanalle ↑ Seuraava aikapiste →
Satakunnan oliviinidiabaasit
75 milj. v aiemmin
Supermanner Rodinia
300 milj. v myöhemmin