Siirry suoraan sisältöön

Aineen aikakausi

13 798 miljoonaa vuotta – 13,8 kilometriä

Alkuräjähdyksen ydinsynteesi. (Mukaillen Big Bang Central)

Seuraavat sekunnit. Aineen aikakausi alkaa.

Ensimmäisen sekunnin aikana syntyi kaikki aine ja energia mitä maailmankaikkeudessa on olemassa. Aine syntyi useiden erilaisten alkeishiukkasten ja niiden antihiukkasten muodossa.

Ensimmäisen sekunnin aikana, valtavan suuressa kuumuudessa ja paineessa, suuri osa varhaisimmista ja raskaimmista alkeishiukkasista on tuhoutunut keskinäisissä törmäyksissään ja muuttunut fotoneiski, eli valohiukkasiksi. Kun maailmankaikkeus on sekunnin ikäinen sen lämpötila on laskenut jo 1012 K, ja tässä lämpötilassa muodostuvat hardonit eli protonit, neutronit sekä mesonit. Nämä hiukkaset muodostuvat kvarkeista ja niitä pitää kasassa vahva vuorovaikutus. Suurin osa hadroneistakin hajoaa vielä hiukkasten keskinäisissä törmäyksissä, ja niistä syntyy paljon fotoneita. Myös suuri osa elektroneista, positroneista ja positroneista hajoaa, hajotessaan nekin tuottavat fotoneita; kymmenen sekunnin ikäisessä maailmassa on näistä jäljellä vain elektroneja ja neutroneja.

Seuraavan sadan sekunnin aikana protoneista ja neutroneista muodostuu heliumytimiä, jotka tulevat näyttelemään tärkeää osaa myöhemmin maailmankaikkeudessa raskaiden alkuaineiden muodostuessa tähdissä. Noin neljännes aineen massasta muodostaa heliumytimiä eli alfahiukkasia, ja loput protonit jäävät vapaiksi päätyen lopulta vetyatomeihin. Nykyisin havaittava kahden yleisimmän alkuaineen suhde maailmankaikkeudessa, eli noin ¾ vetyä ja ¼ heliumia syntyy tässä kohtaa. Uusia protoneita ei synny enää tämän jälkeen maailmankaikkeudessa. Heliumia syntyy tämänkin jälkeen tähdissä vedystä, ja raskaampia aineita heliumista ja vedystä. Nykyisin raskaampia aineita on noin 1-2%.

Nykyisen tiedon mukaan maailmankaikkeus sisältää 68% pimeää energiaa, jonka luonnetta emme tunne, 27% pimeää ainetta, josta meillä on vain epäsuoria havaintoja ja vain 5% baryonista näkyvää ainetta kuten tähtiä ja galakseja.


Navigointi
← Edellinen aikapiste ↑ Takaisin aikajanalle ↑ Seuraava aikapiste →
Alkuräjähdys
sekunteja aiemmin
Taustasäteily lähtee liikkeelle
380000 vuotta myöhemmin