Siirry suoraan sisältöön

Teollinen vallankumous

150 vuotta – 0,15 millimetriä

Hetton Colleryn hiilikaivos tuotti polttoainetta teolliselle vallankumoukselle. (The Art Archive / Alamy Stock Photo)

Teollinen vallankumous muuttaa yhteiskuntaa ja ihmisen suhdetta maapalloon. Geologisia ajanjaksoja on opittu ymmärtämään ja evoluutioteoria kumoaa antiikin ajoista voimassa olleen näkemyksen, jonka mukaan lajit ovat muuttumattomia.

Teollinen vallankumous

Teollinen vallankumous oli laaja murros, jossa uusi teknologia, erityisesti höyrykone, mullisti yhteiskuntaa, taloutta ja ympäristöä. Ensimmäisenä höyrykonetta alkoi hyödyntää kaivos- ja tekstiiliteollisuus. Kehruu-Jennynä tunnettu laite moninkertaisti kankaan tuotannon. Vähitellen muut teollisuudenalat seurasivat perässä. Maatalouden samaan aikaan lisääntynyt tuottavuus vähensi työvoiman tarvetta maaseudulla ja maaseudulta alkoi virrata väkeä kaupunkeihin työn perässä. Kaupungit kasvoivat ja yhä suurempi osa väestöstä sai elantonsa maanviljelyn sijaan teollisuudesta. Kaupungistuminen muutti yhteiskuntaa muutenkin. Lapsityö, köyhyys ja tehdastyöläisten kaltoinkohtelu johti työväenliikkeen syntyyn ja vaatimuksiin naisten ja lasten oikeuksien parantamisesta.

Höyrykone myös mullisti liikkumisen. Junalla pystyi kuljettamaan sekä ihmisiä että tavaraa moninkertaisesti aiempaa nopeammin ja tehokkaammin. Höyrylaivat olivat purjelaivoja huomattavasti nopeampia ja mahdollistivat paitsi tavaran kuljettamisen entistä halvemmalla, myös laajamittaisen siirtolaisuuden kun ihmisille syntyi mahdollisuus lähteä etsimään toimeentuloa toiselta puolelta maapalloa.

Teollisen vallankumouksen myötä luonnonvaroja pystyttiin hyödyntämään entistä tehokkaammin. Hiilen polttaminen alkoi nostaa ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. Saastuneilla alueilla koivumittarien ja muiden niveljalkaisten tummat värimuodot tarjosivat paremman turvan pedoilta ja yleistyivät; tämä oli ensimmäinen kokeellinen osoitus Darwinin luonnonvalinnasta. Ihmiskunnan vaikutus ympäristöön ja maapalloon oli kasvamassa suuremmaksi kuin koskaan aiemmin.


Navigointi
← Edellinen aikapiste ↑ Takaisin aikajanalle ↑ Seuraava aikapiste →
Tieteellinen vallankumous
250 vuotta aiemmin
Ihminen muuttaa maapalloa
90 vuotta myöhemmin