Siirry suoraan sisältöön

Muuttuva tähtitaivas

Miljoona vuotta – 1 metri

Miljoona vuotta sitten tähtitaivas oli täysin erilainen kuin nykyään. Simulaatiot eivät mahdollista tähtien paikkojen laskemista niin pitkälle.

Aurinkokunta vaeltaa naapuritähtien suhteen noin 65 valovuotta miljoonassa vuodessa. Tähtitaivas on täysin erinäköinen kuin nykyisin. Pohjois-Euroopassa jäätiköitymiset ovat yhä laajempia ja kestävät kauemmin. Välimeren isoilla saarilla on kääpiökokoisia norsuja.

Taivaan tähtikuvioiden muutokset

Aurinkokuntamme kiertää Linnunrataa huimalla nopeudella, noin 220 km/s. Useimmat muut taivaalla näkyvät tähdet kiertävät Linnunrataa myös samansuuruisella nopeudella. Aurinkomme ja naapuruston yksittäisten tähtien välillä on kuitenkin pieniä nopeuseroja, noin 20 km/s. Olemme kosmisella moottoritiellä, jossa tähdet lentävät toistensa ohi eri suuntiin. Suurista etäisyyksistä johtuen muutokset tähtien keskinäisissä asennoissa ovat mielestämme kuitenkin hitaita, ja näin ollen yhden ihmisen elinaikana tähtikuviot näyttävät muuttumattomilta. Useimmat tähtikuviot olisivat olleet jo 50 000 vuotta sitten tunnistettavissa nykyisiksi. Jos voisimme siirtyä ajassa taaksepäin miljoona vuotta, huomaisimme että tähtien muodostamat kuviot olisivat jo täysin erilaisia. Himmeällä punaisella kääpiöllä, Barnardin tähdellä, on suurin tunnettu ominaisliike. Se matkaa taivaalla muiden tähtien suhteen Kuun läpimitan 180 vuodessa.


Navigointi
← Edellinen aikapiste ↑ Takaisin aikajanalle ↑ Seuraava aikapiste →
Nykyinen jääkausivaihe alkaa
2 milj. v aiemmin
Nykyihminen
800 000 vuotta myöhemmin