Siirry suoraan sisältöön

Ilmasto viilenee

34 miljoonaa vuotta – 34 metriä

Ilmasto viilenee kun Amerikan ja Antarktikan välinen kannas katkeaa ja kylmä merivirta pääsee käynnistymään. (Christopher R. Scotese)

Maakannas Etelämantereen ja Etelä-Amerikan välillä katkeaa. Etelämannerta kiertävä kylmä merivirta käynnistyy, ja Etelämanner alkaa jäähtyä ja jäätiköityä.

Kartta: Etelämantereen ja Etelä-Amerikan välinen kannas katkeaa, kylmä merivirta käynnistyy ja ilmasto alkaa viiletä. Christopher R. Scotese https://uta.academia.edu/ChristopherScotese/Atlases

MP3 > http://aikavaellus.fi/wp-content/uploads/2015/06/0035_LS110196_KL.mp3

Maapallon ilmasto muuttui merkittävästi, kun maakannakset Etelämantereelta Etelä-Amerikkkaan ja Australiaan katkesivat eoseeniepookin loppupuolella. Tämä aiheutti Etelämannerta kiertävän kylmän merivirran käynnistymisen, jonka seurauksena Etelämanner alkoi jäähtyä ja jäätiköt alkoivat muodostua. Ilmasto viileni nopeasti, ja kehitys kohti nykyistä jääkausiaikaa alkoi. Samalla jäätiköt sitoivat merivesiä, mikä laski merien pintoja.

Eoseeniepookki päättyi 34 miljoonaa vuotta sitten sukupuuttoaaltoon, jo saattoi aiheutua sekä meteoriittitörmäyksistä että ilmaston kylmenemisestä. Nisäkäslajisto muuttui merkittävästi, esimerkiksi suuri osa Eurooppalaisesta lajistosta korvautui Aasialaisella lajistolla. Keski- ja korkeiden leveysasteiden sademetsät muuttuivat lehtipuumetsiksi. Ilmaston viilennyttyä puissa elävät nisäkkäät vähenivät, ja suurempien maaeläinten kannat lisääntyivät. Vallitseva ympäristö oli kasvillisuudeltaan avoimempaa kuin sademetsät, ruohokasvillisuutta ei kuitenkaan vielä esiintynyt. Suuret nisäkkäät laidunsivat avoimissa metsissä.


Navigointi
← Edellinen aikapiste ↑ Takaisin aikajanalle ↑ Seuraava aikapiste →
Alpit kohoavat
6 milj. v aiemmin
Ruohomaita ja sapelihampaita
9 milj. v myöhemmin