Siirry suoraan sisältöön

Tieteellinen vallankumous

400 vuotta – 0,4 millimetriä

Galileo Galilei esittelee kaukoputkea Venetsian Dogelle. (Giuseppe Bertini / Wikimedia Commons)

Luonnontieteet kehittyvät, kiinnostus ympäröivää maailmaa kohtaan kasvaa ja uskonnon merkitys vähenee. Aurinkokeskeinen malli Aurinkokunnasta korvaa maakeskeisen mallin. Löytöretket muuttavat maailmankuvaa ja luovat pohjan kolonialismille.

Tieteellinen vallankumous

Tieteen vallankumoukseksi kutsutaan aikaa 1500 – 1700 –luvuilla, jolloin luonnontieteet kehittyvät, kiinnostus ympäröivää maailmaa kohtaan kasvoi ja uskonnon merkitys väheni. Kun Aristoteleen ja kirkon auktoriteetti maailmankuvan selittäjänä alkoi murentua, tieteellinen tutkimus ja järjen ihannointi nousivat sen tilalle. 1600-lukua kutsutaan valistusajaksi.

Tähtitieteessä Kopernikus kehitti ensimmäisen aurinkokeskeisen mallin. Galileo Galilei ja Johannes Kepler kehittivät mallia pidemmälle, minkä seurauksena Galilei joutui vaikeuksiin katolisen kirkon kanssa. Galilei kehitti myös kaukoputkea paremmaksi ja löysi mm. Jupiterin kuut. Isaac Newton teki merkittäviä keksintöjä fysiikassa ja matematiikassa ja kehitti muun muassa kuuluisan painovoimalakinsa.

Kemia alkoi kehittyä fysiikan rinnalla omaksi tieteenalakseen 1600-luvulla. Lääketieteessä ruumiinavaukset yleistyivät kirkon otteen lipsuessa ja monet antiikin aikaiset käsitykset osoittautuivat vääriksi. Robert Hook havaitsi mikroskoopilla korkkitammessa olevia soluja.

Löytöretket

Löytöretket muovasivat maailmaa vähintäänkin yhtä paljon kuin luonnontieteiden kehitys. Ne toivat paitsi tietoa maapallon eri osista ja kansoista, myös loivat pohjan myöhempien vuosisatojen kolonialismille, ja eurooppalaisen kulttuurin levittäytymiselle. Vaikka suurimmat syyt löytöretkille ovatkin poliittisia ja taloudellisia, myös tieteellä oli oma merkityksensä.

Kolumbus purjehti ensimmäisenä eurooppalaisena sitten viikinkien Amerikkaan vuonna 1492. Maapallon pyöreys tiedettiin jo antiikin ajalla, mutta lopullisesti sen todisti Fernão de Magalhães purjehtiessaan maapallon ympäri vuonna 1522. Kiinalainen Zheng He saavutti vuonna 1405 alkaneilla matkoillaan laivastonsa kanssa Afrikan itärannikon, mutta kiinalaisten löytöretket päättyvät vallan vaihtumiseen kotimaassa.


Navigointi
← Edellinen aikapiste ↑ Takaisin aikajanalle ↑ Seuraava aikapiste →
Ensimmäiset korkeakulttuurit
4 600 vuotta aiemmin
Teollinen vallankumous
250 vuotta myöhemmin