Siirry suoraan sisältöön

Aurinkokunta syntyy

4 568 miljoonaa vuotta – 4,6 kilometriä

Nuoren Auringon ympärille alkaa muodostua protoplaneettoja. (Fahad Sulerian)

Osa tähtienvälisestä kaasupilvestä tiivistyy pyöriväksi kaasukiekoksi. Kaasukiekon kaasu ja pöly asettuvat ohueksi tasoksi. Siitä muodostuvat muutamassa kymmenessä miljoonassa vuodessa planeetat. Aurinko syttyy. Maaplaneetan synty alkaa.

Kuva: Aurinko ja kertymäkiekko. Fahad Sulehrian http://www.novacelestia.com/space_art_solar_system/earth.html

MP3 > http://aikavaellus.fi/wp-content/uploads/2015/06/4600_LS110153_PV.mp3

Aurinkokunnan synty

Linnunrataamme kiersi kaasupilvi, joka oli tähtitieteellisellä asteikolla tiheä, muutama miljoona atomia kuutiosenttimetriä kohden. Pilvi oli kuitenkin harvempi kuin missään tyhjiöpumpussa Maan päällä voidaan saavuttaa. Noin valovuoden kokoinen hitaasti pyörivä alue alkoi painua kasaan oman sisäisen vetovoimansa aiheuttamana.

Noin 100 000 vuodessa pilvi romahti pyöriväksi esiplanetaariseksi kertymäkiekoksi. Keskinäisten törmäysten johdosta kaasussa olevat pölyhiukkaset asettuivat, tai sedimentoituivat ohueen tasoon. Pyörivän kiekon keskitasossa lämpötila ja paine olivat korkeampia kuin kiekon ylä- ja alareunoilla. Lisäksi paine ja lämpötila kasvoivat voimakkaasti kohti kiekon pyörimisakselia.

Samalla kun kiekon pölyhiukkaset alkoivat kasvaa keskinäisten törmäysten seurauksena isommiksi kiviksi, nousi kiekon keskellä olevan esiauringon lämpötila. Kun lämpötila kiekon keskipisteessä nousi noin neljään miljoonaan asteeseen, ydinreaktiot käynnistyivät. Aurinko oli syntynyt.

Samaan aikaan planeettojen rakennuspalikat, eli esiplaneetat ja protoplaneetat olivat muodostuneet kertymäkiekossa. Aurinko ”puhalsi” aurinkotuulen avulla kevyet kaasut, vedyn ja heliumin, kauemmas Auringosta. Kiekko oli edelleen sen verran tiheä, ettei se tuhoutunut hetkessä. Esiplanetaarisen kiekon sisäosien lämpötila on reilusti yli 1000 °C, ja siellä kaikki haihtuvat aineet, kuten hiilidioksidi, typpidioksidi ja vesi, olivat kaasuuntuneet ja puhaltuneet pois. Kertymäkiekon ulko-osissa, noin 4–5 AU:n ulkopuolella (nykyisen jupiter tienoilla) lämpötila oli sen verran kylmempi että haihtuvat aineet pysyivät jäiden muodossa. Täällä ne nopeasti kerääntyivät yhteen ja muodostivat suuria jää- ja kaasuplaneettoja

Aurinkokunnan ikä on määritetty meteoriittien iän perusteella. Meteoriitit ovat aurinkokunnan alkuperäisiä, kiertoradoille kiteytyneitä kappaleita jotka ovat nääneet jäljelle planeettakunnan alkuvaiheista.


Navigointi
← Edellinen aikapiste ↑ Takaisin aikajanalle ↑ Seuraava aikapiste →
Kaksoistähti η CAS
532 milj. v aiemmin
Maa syntyy
28 milj. v myöhemmin