Siirry suoraan sisältöön

Eksoplaneetta 51 Pegasi b

6 000 miljoonaa vuotta – 6 kilometriä

Taiteilijan näkemys eksoplaneetta “51 Pegasi b:stä”. (M. Kornmesser / N. Risinger / Skysurvey / ESO)

Tähti 51 Peg syntyy. Tähden ympäriltä löydettiin vuonna 1994 ensimmäinen auringonkaltaista tähteä kiertävä eksoplaneetta. Planeetan massa on noin puolet Jupiterista, ja sen kiertoaika tähden ympäri on hieman yli neljä päivää. Tähti sijaitsee Pegasuksen tähtikuvion suuren neliön oikean sivustan puolivälissä.

Tähti 51 Pegasi syntyy. Vuonna 1994 sen ympäriltä löydettiin ensimmäinen eksoplaneetta, joka kiertää normaalia tähteä. Löytö osoitti, että Auringon kaltaisten tähtien ympärillä voi olla planeettakuntia, ja että oma Aurinkokuntamme ei ole siinä suhteessa ainutlaatuinen. Kyseisen planeetan massa on noin puolet Jupiterin massasta ja se kiertää tähden hieman yli neljässä päivässä.

Mikä on eksoplaneetta?

Eksoplaneetta on Aurinkokunnan ulkopuolelta löytyvä planeetta. Nämä planeetat siis kiertävät muita tähtiä. Vain muutamissa tapauksissa planeetta voidaan oikeasti nähdä kaukoputkella. Useimmat havainnot perustuvat välillisiin havaintoihin, joissa esimerkiksi tähden kirkkaus vaihtelee, kun tähteä kiertävä planeetta pimentää tähdestä tulevaa valoa hetkellisesti. Useimmat löydetyt planeetat ovat suuria kaasujättiläisiä, samanlaisia kuin aurinkokuntamme Jupiter tai Saturnus. Monet löydetyt eksoplaneetat ovat massoiltaan useita Jupitereja, ja ne kiertävät hyvin lähellä emotähteään. Maankaltaisia kiviplaneettoja on löydettyv vähemmän, johtuen siitä että niiden havaitseminen on vaikeampaa.

Ensimmäinen eksoplaneetta löydettiin vuonna 1989, mutta vasta 1990-luvun puolivälin jälkeen niitä on löydetty enemmän kuin pari vuodessa. Vuonna 2010 uusia eksoplaneettoja löydettiin jo 106 kappaletta. Vuoden 2010 lopussa oli löydetty jo 515, ja vuoden 2015 maaliskuussa 1894 planeettaa, ja yli 4000 planeettaehdokasta lisää. Planeettalöytöjen tahti kiihtyy vuosi vuodelta. Vuonna 2016 löydettiin eksoplaneetta lähimmän tähtijärjestelmän, Proxima Centaurin, elinkelpoiselta vyöhykkeeltä!


Navigointi
← Edellinen aikapiste ↑ Takaisin aikajanalle ↑ Seuraava aikapiste →
Pimeä energia ja laajeneminen
660 milj. v aiemmin
Lähitähti 61 Virginis
700 milj. v myöhemmin