Siirry suoraan sisältöön

Ihminen muuttaa maapalloa

60 vuotta – 0,06 millimetriä

Kaupungistuminen näkyy erityisen hyvin suurkaupungeissa, kuten New Yorkissa. (Irwing Underhill)

Väestönkasvu ja sen vaatima tehomaatalous, teollistuminen ja kaupungistuminen muuttavat maapallon geologisia prosesseja ja aiheuttavat runsaasti sukupuuttoon kuolemisia. DNA:n rakenne ja geneettinen koodi selvitetään. Mannerlaattojen liikkeitä aletaan ymmärtämään. Miehitetyt avaruuslennot alkavat, ja kymmenen vuoden kuluttua ihminen astuu toisen taivaankappaleen (Kuun) kamaralle.

Antroposeeni

Teknologia on antanut ihmisille mahdollisuuden vaikuttaa maapalloon ennennäkemättömällä tavalla. Kaikkialle levittäytyvä ihminen vaikuttaa ilmastoon ja alkuaineiden kiertoihin, luo keinotekoisia kerrostumia ja kaventaa muiden lajien elinpiirejä aiheuttaen kuudennen massasukupuuttoaallon. Muutokset ovat niin suuria, että monien geologien mielestä emme elä enää holoseenia vaan antroposeenia, ihmisen epookkia.

Epookin vaihteeksi on esitetty mm. teollista vallankumousta, 50-60 -lukujen ydinkokeiden laskeumaa, lajien leviämistä mantereiden välillä löytöretkien aikaan tai jopa maatalouden kehittymistä n. 10 000 vuotta sitten. Useimmat muutosprosessit ovat kuitenkin kiihtyneet juuri 50-luvun tienoilla. Poikkeuksellisen nopea väestönkasvu ja sen vaatima maatalouden tehostuminen, teollistuminen ja kaupungistuminen ovat lyhyessä ajassa muuttaneet voimakkaasti maankäyttöä ja luonnonvarojen hyödyntämistä. Tämän seurauksena luonnonvaraisten lajien elinympäristöt ovat kaventuneet entistä nopeammin, fossiilisten polttoaineiden käyttö ja ilmaston lämpeneminen ovat kiihtyneet ja kerrostumista alkaa löytyä enenevässä määrin erilaisia ‘teknofossiileja’ kuten hiilihiukkasia, radionuklideja, muoveja, metalleja, betonia, torjunta-aineita ja typen yhdisteitä. Muutokset typen kierrossa ja mineraalien muodostumisessa ovat suurimpia sitten happivallankumouksen. Ihmisestä on tullut luonnonvoima, joka muuttaa maapalloa geologisesti merkittävässä mittakaavassa.


Navigointi
← Edellinen aikapiste ↑ Takaisin aikajanalle ↑ Seuraava aikapiste →
Teollinen vallankumous
90 vuotta aiemmin
Ilmasto lämpenee
60 vuotta myöhemmin