Siirry suoraan sisältöön

Dinosaurusten tuho

66 miljoonaa vuotta – 66 metriä

Lentoliskot ja monet muut matelijaryhmät hävisivät asteroiditörmäyksen jälkeen. (Mark A. Garlick)

Jukatanin niemimaalle iskeytyy läpimitaltaan kymmenen kilometrin kokoinen asteroidi (Chicxulubin kraateri). Intiassa tapahtuu massiivinen Deccan basalttilaakiopurkaus. Ilmassa on runsaasti pölyä ja tuhkaa ja seuraa katastrofaalisen nopeita muutoksia: Lämpötila laskee, otsonikerros tuhoutuu, happosateet yleistyvät. Suurin osa dinosauruksista, kaikki lentoliskot sekä monet merieläimet, kuten ammoniitit ja belemniitit, kuolevat sukupuuttoon.

Asteroidin törmäys maahan tuhosi välittömästi kaiken paikallisen elämän ja nostatti ilmakehään runsaasti pölyä ja erilaisia hiukkasia, jotka levisivät ilmakehässä maailmanlaajuisesti. Törmäys synnytti Jukatanin niemimaalle Meksikoon halkaisijaltaan 170-kilometrisen kraatterin (Chicxulubin kraatteri). Törmäyksen voima aiheutti myös massiivisen järistyksen, joka eteni maankuoressa tuhansia kilometrejä. Törmäyksen seurauksena tapahtui myös useita pienempiä järistyksiä. Samaan aikaan Intiassa tapahtui massiivinen Deccan laakiobasalttipurkaus, jonka seurauksena ilmakehään levisi myös runsaasti tuhkaa ja vulkaanisia kaasuja. Ilmakehässä tapahtui välittömästi törmäyksen jälkeen katastrofaalisen nopeita muutoksia, jotka vaikuttivat maapallonlaajuisesti. Ilman lämpötila laski ensin jyrkästi, mutta kylmenemistä seurasi kuitenkin myöhemmin lämmin kasvihuoneilmasto. Otsonikerros tuhoutui, ja happamat sateet olivat yleisiä.

Tapahtumia seuranneessa sukupuuttoaallossa hävisi arviolta 75 % maapallon lajistosta. Maapallolta hävisivät dinosaurukset lintuja lukuun ottamatta, lentoliskot, suuret merimatelijat sekä useat muut merieläimet, kuten ammoniitit ja belemniitit. Pienet eläimet, kuten nisäkkäät ja linnut selvisivät suuria eläimiä paremmin. Myös kasvillisuus kesti tapahtuneet muutokset yllättävän hyvin.


Navigointi
← Edellinen aikapiste ↑ Takaisin aikajanalle ↑ Seuraava aikapiste →
Korkeita merenpintoja ja tyrannosauruksia
4 milj. v aiemmin
Nisäkkäät monimuotoistuvat
6 milj. v myöhemmin