Siirry suoraan sisältöön

Korkeita merenpintoja ja tyrannosauruksia

70 miljoonaa vuotta – 70 metriä

Tyrannosaurus rexillä oli luultavasti ainakin osittainen höyhenpeite. (Walter Myers)

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ja keskilämpötila ovat korkealla. Eurooppa on laajalti matalan meren peitossa. Monet kalkkikivikerrostumat, kuten Doverin rantatörmät, syntyvät matalan meren pohjaan kerrostuvista tarttumalevien kalkkikuorista. Kukkakasvit yleistyvät. Dinosaurukset ovat monimuotoisia, Triceratopsit ja Tyrannosaurus rex kehittyvät.

Myöhäinen liitukausi

Valtamerten keskiselänteiden vulkaaninen toiminta oli huipussaan. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden oli noin neljä kertaa ja keskilämpötilan noin 5 °C nykyistä korkeampi. Valtameren pinta oli jopa 200–300 metriä korkeammalla kuin nykyisin, ja Eurooppa oli Skandinaviaa lukuun ottamatta laajalti matalan meren peitossa. Monet kalkkikivikerrostumat, kuten Englannin etelärannikon merimaisemaa hallitsevat Doverin valkeat rantakalliot, syntyivät tähän aikaan matalan meren pohjaan kerrostuneiden tarttumalevien kalkkikuorista. Liitukausi on saanut nimensä näistä ”liitukivikerrostumista”. Liitutauluille käytettävät liidut ovat peräisin näistä liitukauden muodostumista.

Maalla dinosaurukset olivat monimuotoisia. Liitukauden lopun tunnetuimpia dinosauruksia olivat 8-9 -metriseksi kasvava kolmisarvilisko Triceratops horridus, erilaiset ankannokkasaurukset sekä petodinosauruksista kuuluisin, pohjoisamerikkalainen Tyrannosaurus rex, joka kasvoi 12-metriseksi ja painoi 5,4-6,8 tonnia. Tyrannosaurus oli luultavasti sekä aktiivinen peto että haaskansyöjä. Myös yksi suurimmista lentoliskoista, Quetzalcoatlus, eli aivan liitukauden lopulla. Sen siipiväli oli jopa 11 metriä.

Myös hyönteiset olivat hyvin monimuotoisia. Kasvillisuuden monimuotoisuus lisääntyi ja etenkin ’kukkakasvit’ eli koppisiemeniset kasvit lisääntyivät jopa 30 uudella suvulla. Heinäkasvit eivät sen sijaan olleet vielä kehittyneet, joten savannimaisia ympäristöjä ei tällöin vielä esiintynyt.


Navigointi
← Edellinen aikapiste ↑ Takaisin aikajanalle ↑ Seuraava aikapiste →
Asteroiditörmäys Lappajärvellä
3 milj. v aiemmin
Dinosaurusten tuho
4 milj. v myöhemmin