Siirry suoraan sisältöön

Galaksien superjoukot

7 700 miljoonaa vuotta – 7,7 kilometriä

Linnunrata sijaitsee Laniakea-superjoukon laidalla. (Tuly et al. / Nature)

Galaktiset superjoukot alkavat muodostua. Linnunratamme kuuluu Laniakea-superjoukkoon. Laniakea muodostuu paikallisesta galaksiryhmästä, Virgon galaksijoukosta sekä valtavasta määrästä muita galaksijoukkoja ja galaksiryhmiä.

Galaktiset superjoukot

Superjoukot ovat jopa galaksijoukkoja suurempia rakenteita. Superjoukot ovat niin isoja rakenteita, että ne eivät ole vielä tasapainossa. Niiden syntyä, liikettä ja muotoa määräävät maailmankaikkeuden laajeneminen ja pimeän aineen vetovoima.

Laniakea

Linnunrata kuuluu Laniakea-superjoukkoon, jonka tutkijat ovat oppineet rajaamaan yhdeksi kokonaisuudeksi vasta aivan äskettäin. Laniakeaan kuuluu paikallinen galaksiryhmämme, Virgon galaksijoukko sekä valtava määrää muita galaksijoukkoja ja -ryhmiä, jotka kaikki liikkuvat vähitellen kohti Great Attractor -galaksijoukkoa. Läpimitaltaan Laniakea on yli 500 miljoonaa valovuotta, kun taas oma paikallinen galaksijoukkomme on kooltaan noin 10 miljoonaa valovuotta. Niinpä meidän osoitteemme maailmankaikkeudessa on: Planeetta Maa, Aurinkokunta, Linnunrata, Laniakea. Laniakean nimi tulee havaijin kielestä ja tarkoittaa ’mittaamatonta taivasta’.


Navigointi
← Edellinen aikapiste ↑ Takaisin aikajanalle ↑ Seuraava aikapiste →
Linnunrata
950 milj. v aiemmin
Puolimatka
800 milj. v myöhemmin