Siirry suoraan sisältöön

Supermanner Rodinia

900 miljoonaa vuotta – 900 metriä

Rodinia oli toiseksi viimeinen supermanner. (Ari Brozinsky / Geologia.fi)

Mantereet ovat kerääntyneet yhteen laattatektoniikan vaikutuksesta ja muodostavat Rodinia-supermantereen. Happea tuottava fotosynteesi sitoo hiilidioksidia. Tulivuoritoiminta on alhaista. Ilmakehässä on vain vähän kasvihuonekaasuja. Maapallo alkaa jäähtyä lumipallomaaksi.

Rodinia-supermanner

Suhteellisen lyhytikäinen Rodinia muodostui edellisen supermantereen, Columbian osista niiden järjestäytyessä uudelleen. Pääosa Rodiniasta muodostui niin kutsuttujen Grenvillen törmäyksien yhteydessä, jossa Atlantica ja laajentunut Ur yhdistyivät Nenaan eli osa sen muodostaneista mannerryhmittymistä säilyi muuttumattomina. Rodinian lisäksi ehdotettuja nimiä supermantereelle ovat olleet muun muassa Ur-Gondwana ja Paleopangea. Nimi Rodinia tulee Venäjän kielestä, jossa se tarkoittaa ”kasvamista”. Rodinia oli laajimmillaan noin 1000 miljoonaa vuotta sitten.

Rodinian konfiguraatiosta on useita mielipiteitä eikä sen muodosta ole varmuutta. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, ettei luotettavaa paleomagneettista dataa ole tarjolla. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Laurentia (Pohjois-Amerikka) on Rodiniassa keskeisessä asemassa ja muut mannerryhmittymät ja kratonit ovat enemmän tai vähemmän hitsautuneet siihen kiinni. Rodiniaa ympäröi maailmanlaajuinen valtameri Mirovoi. Rodinian hajoamisen myötä noin 800-700 Ma alkoi sarja kylmiä ajanjaksoja.


Navigointi
← Edellinen aikapiste ↑ Takaisin aikajanalle ↑ Seuraava aikapiste →
Monisoluisuus: Punalevät
300 milj. v aiemmin
Ensimmäiset eläimet jääplaneetalla
240 milj. v myöhemmin