Siirry suoraan sisältöön

Aikavaellusreitti koulujen opetustyökaluna

Aikavaellus on kouluille oiva kokemuksellisen opetuksen työväline. Se yhdistää uuden tiedon ulkoiluun ja yhteiseen vaellukseen. Samalla aikavaellus havainnollistaa helpolla tavalla maailmankaikkeuden kehityksen etenemistä—niin että pitkät kosmiset ajanjaksot eivät hämmennä kulkijaa.

Aikavaelluksella historian pitkät ajanjaksot muuttuvat fyysisesti koettavaksi matkaksi. Kyltitettyjen reittien varrelle on sijoitettu kuvia ja tarinoita luonnonhistorian tärkeimmistä tapahtumista. Vuosiluvut voi jättää vähemmälle huomiolle, sillä tärkeät tapahtumat tulevat reitillä vastaan silloin kun niiden “aika” koittaa. Riittävän—mutta ei liian—pitkä kävelymatka auttaa sisäistämään ajan kulun, ja erilaisten prosessien suhteellisen keston.

Aikavaelluksella kulkija kokee havainnollisesti esimerkiksi sen, miten kauan kesti planeettamme ilmakehän koostumuksen muuttuminen toisenlaiseksi. Tai kuinka nopeasti mantereet liikkuvat, tai miten poimuvuoristot ovat syntyneet ja sitten taas kuluneet pois. Tai millaisella aikataululla erilaiset eliökunnan lajit ovat ilmaantuneet planeetalle.

Reitin varrella voidaan myös helposti pohtia tapahtumien syitä ja seurauksia, kuten vaikkapa sitä kuinka eliöt ovat vuorovaikuttaneet keskenään ja ympäristönsä kanssa. Vastaan tulee myös eliökuntaa kohdanneita joukkosukupuuttoja, jotka ovat toistuvasti pyyhkäisseet pois suuren osan lajeista, ja joiden jälkeen harvat selvinneet lähtivät kehittymään uusiin suuntiin.

Turun seudulla on kolme kyltein varustettua vapaasti kuljettavaa Aikavaellusreittiä: Kaksi lyhyttä 1,4 kilometrin mittaista (Tuorlan planetaarion läheisyydessä ja Ruissalon kasvitieteellisestä ulkopuutarhassa), sekä yksi pitkä 14 kilometrin pituinen (Tuorlasta Yliopistonmäelle).

Kannustamme opettajia käyttämään reittejä hyväkseen. Lyhyitä reittejä tukemaan on tarjolla lisätietoa antava Opettajan opas (tilattavissa verkkosivuiltamme). Pitkä reitti taas tarjoaa paljon tarkempaa ja seikkaperäisempää perehtymistä tapahtumiin. Sen tueksi on verkkosivuillemme rakennettu Aikajana, josta löytyy paljon lisätietoa pitkän reitin kaikista aikapisteistä.

Suosittelemme myös lämpimästi asiantuntijamme vetämää opastusta (tilattavissa verkkosivuiltamme). Aikavaellus nimittäin toimii opetustyökaluina kaikkein parhaiten, jos vaellusta vetävä henkilö osaa kertoa tapahtumista laajemmin kuin mitä opastauluissa näytetään ja pystyy vastaamaan kulkijoiden vaikeisiinkin kysymyksiin. Reitit ovat kuitenkin kuljettavissa myös yksin tai ryhmissä, tai opettajan vetäminä. Tällöin suosittelemme tutustumaan reitin kuvaussivulta löytyvään karttaan etukäteen.

Lyhyet reitit sopivat eritoten yläkoululaisille ja lukiolaisille, pidempi taas yliopisto-opiskelijoille ja muille aihepiiristä erityisesti innostuneille. Pitkän reitin varrelta voi myös helposti poimia osakokonaisuuksia, joilla keskitytään vaikkapa fysikaalisiin ja kemiallisiin prosesseihin pian alkuräjähdyksen jälkeen, Aurinkokunnan syntyyn, tai elämän syntyyn ja evoluutioon.

Lisätietoja: Aikavaelluksen puheenjohtaja Kirsi Lehto. Email klehto[at]utu.fi, puh. 050 – 338 2824