Siirry suoraan sisältöön

Tiedote: Utsjoen uusi tunturireitti vie vaeltajan maailmankaikkeuden historiaan

TIEDOTE
4.3.2020

Utsjoen lähituntureille rakennetaan Arktinen Aikavaellusreitti

Utsjoen tunturimaastoon on tekeillä uusi vaellusreitti nimeltään ”Arktinen Aikavaellus”. Kesällä 2020 valmistuva 14 kilometrin reitti palvelee tieteestä kiinnostuneita tunturivaeltajia, koulujen luonnontieteiden opetusta, sekä yliopistotason koulutustakin. Reitti johtaa Utsjoen keskustasta aina Paistunturin erämaa-alueelle saakka. Projektin osana kunnostetaan myös tunturiin jo rakennettua retkeilyinfraa.

Aikavaelluksella kävely on ajassa matkaamista. Jokainen reitillä kuljettu metri vie vaeltajan miljoona vuotta historiassa taaksepäin”, kuvailee Aikavaellus-idean kehittäjä, astrobiologi Kirsi Lehto Turun yliopistolta.

Arktinen Aikavaellus kertoo vaeltajalle maailman kehityksestä jännittävästi ja kokemuksellisesti. Reitin infotaulut kuvaavat maailmankaikkeuden, maapallon, elämän ja myös ihmislajin kehittymistä ja vaikutuksia ympäristöönsä. Reitillä esitellään myös aiheeseen liittyvää saamelaismytologiaa ja -historiaa.

Herkän tunturiluonnon säästämiseksi Arktinen Aikavaellus kulkee pitkin olemassaolevia polkuja. Matka alkaa nykyhetkestä Utsjoen lukiolta ja päättyy alkuräjähdykseen, joka osuu Nammajärvien tulistelupaikalle. Matkalla kuljetaan Vuolleseavttetvarrin paljakan yli sekä koukataan läheltä Utsjoen kirkkoa.

Uusi reitti auttaa Utsjoen kouluja. Se havainnollistaa miten tiiviisti luonnontieteet vaikuttavat toisiinsa. Tähtitiede, fysiikka,kemia, geologia, biologia, ja niin edelleen. Ensimmäinen reittiähyödyntävä kesälukio järjestetäänkin jo heinä-elokuun vaihteessa“, valaisee projektia vetävän Ochejoga Utsjoen Ursan puheenjohtaja ja eläkkeellä oleva lukion lehtori Juhani Harjunharja.

Aikavaellus on Turun yliopistolla astrobiologian opintojen tueksi kehitetty opetusmetodi, joka tukee poikkitieteellistä ymmärtämistä. Se auttaa hahmottamaan pitkiä ajanjaksoja, luonnollisia muutoksia, sekä tapahtumien syy- ja seuraussuhteita. Arktinen Aikavaellus on ensimmäinen Turun seudun ulkopuolelle rakennettava kyltitetty Aikavaellusreitti.

Reitin toteuttavat yhteistyössä Ohcejoga Utsjoen Ursa, Aikavaellus, Metsähallituksen Lapin luontopalvelut, Turun yliopiston Kevon tutkimuslaitos, sekä Utsjoen koulut. Hankkeen rahoittaa Leader Pohjoisin Lappi.

Lisätietoa:

Juhani Harjunharja
Ochejoga Utsjoen Ursa, puheenjohtaja
juhani.harjunharja(miukumauku)pp.inet.fi
Puh. 040 – 189 4910

Jarmo Korteniemi, tiedottaja, Aikavaellus ry
Sähköposti: jarmo.korteniemi
Puhelin: 045 636 2264

Kirsi Lehto, puheenjohtaja, Aikavaellus ry
Sähköposti: klehto
Puhelin: 050 338 2824

Kuvia ja karttoja:

Arktisen Aikavaellusreitin kartta (Aikavaellus ry)

Kahlaamo, Badjeseavttet. (Samuli Kotiranta)

Heargevarri nuotiopaikka. (Jarmo Korteniemi)

Lapinkimalainen. (Samuli Kotiranta)

Vastaa