Siirry suoraan sisältöön

Arktinen Aikavaellus

Utsjoki (14 km)

14 km reittiReitti tuntureillaLisätietoa kylteissäLisätietoa netistäSopii koululaisilleOpastettuja vaelluksiaSopii kävelyynReitti ei esteetön
Kuvakkeiden selitykset


ReittipisteetReitin kuvaus: Kuvankaunis tunturivaellusreitti kulkee osaksi tunturikoivikossa, osaksi henkeäsalpaavien maisemien keskellä Utsjoen paljakalla. Annagurravaaran juurelta lähtevä reitti vie kulkijan Johtalanvaaran kautta Vuolleseavttetvarrin huipulle, Härkävaaran kautta alas kirkolle (Utsjoentien varrella) ja edelleen Nammajärvelle Paistunturin erämaa-alueelle.

Arktisen Aikavaelluksen reittikartta (yleiskuvaus ja alku).

Reitin varrelle ripotellut 15 infotaulua kertovat maailman luonnontieteellisen tarinan lähtien nykypäivästä ja päätyen hamaan menneisyyteen. Niissä on esillä myös paikallinen näkökulma saamelaismytologian ja -kulttuurin muodossa.

Maastoreitti on normaalikuntoiselle helppo, vaikka kivikkoisilla poluilla on niin nousuja kuin laskujakin. Noin 9 kilometrin kohdalla on tehtävä joen ylitys, joka onnistuu helposti paikalle viritetystä vaijerista tukea ottaen. Reitillä on muitakin kosteita paikkoja, joten jalkaan kannattaa ehdottomasti ottaa vaelluskelpoiset ja vettäpitävät kengät!

Kulkua voi tauottaa pysähtymällä kolmella eri laavu- ja nuotiopaikalla. Arktisen aikavaelluksen voi myös helposti jakaa kahteen osaan jotka voi kulkea vaikkapa eri päivinä: ensimmäinen osa vie saamelaislukiolta kirkolle (n. 8 km), toinen kirkolta Nammajärvien leiripaikalle (5 km + 5 km paluumatka). Vaihtoehtoisesti voi toki jatkaa syvemmälle Paistunturin erämaa-alueelle ja vaikka kiertää koko 34-kilometrisen Kuoppilasjärven retkeilyreitin.

Kahlaamo, Badjeseavttet. (Samuli Kotiranta)

Opastettuja vaelluksiaOpastukset: Reitillä järjestetään asiantuntijoiden vetämiä opastettuja vaelluksia. Tiedustele aikatauluja ja varaa omasi heti!

Tarkka kartta reitistä. Klikkaa suuremmaksi.

SaapumisohjeetSaapuminen: Reitti alkaa Utsjoen saamelaislukiolta noin 1,8 km kunnan keskustasta etelään (kartta: Karttapaikka, GoogleMaps), koukkaa Utsjoentiellä kirkon kohdalla (Karttapaikka, GoogleMaps) ja päättyy Nammajärville Paistunturin erämaa-alueella (Karttapaikka, GoogleMaps). Utsjoelle pääsee linja-autojen vakireiteillä esim. Rovaniemeltä (ks. Matkahuolto). Huomaathan hankkia tarvittaessa itsellesi paikalliskuljetuksen lukiolle ja/tai kirkolle.

Reitti ei esteetönEsteettömyys: Ainoastaan reitin aloituskyltit voidaan saavuttaa esteettömästi. Muu reitti vaatii kävelyä epätasaisessa maastossa.

Yhteistyötahot: Kyltitetty reitti on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä Ochejoga Utsjoen Ursan, Metsähallituksen Lapin luontopalveluiden, Turun yliopiston Kevon tutkimuslaitoksen ja Utsjoen koulujen kanssa. Käyttäjäyhteistyökumppanina on myös Kesälukioseura.

Lisätietoa: Arktisen Aikavaelluksen www-sivut

Ajankohtaista: Utsjoella järjestetään Arktisen Aikavaelluksen kesälukio 19.-31.7.2021. Lisätietoa kesälukion verkkosivuilta.

KokemuksiaKokemuksia ja kuvia: